top of page

ARS Showroom #038: Leelo-Mai Aunbaum „Taevakivid / Shooting Stars“

ARS Showroom galerii

2.-22.05.2022

E-R 12-18


„Jõudes Maa atmosfääri, mille piiriks loetakse kokkuleppeliselt 100 kilomeetrit, kohtub sissetungija esmalt üksikute molekulidega, mis kleepuvad meteoori pinnale või siis põrkuvad sellelt tagasi. Iga selline imepisike kokkupõrge rebib ja kuumutab pisut meteoori pinda ning pidurdab ja kulutab sissetungijat. Atmosfääri hõre ülaosa ei avalda asteroidide ega komeetide liikumisele olulist mõju, kuid on piisavalt tihe selleks, et peatada mikrometeoroidide ja kosmilise tolmu teekond. Suuremat keha nii lihtsalt ei peata ja nii satub see järjest tihedamasse atmosfääri kiirusel, mis ületab mitmekümnekordselt helikiiruse (343 m/s). Meteooriga kohtub järjest rohkem ja rohkem gaasilisi molekule. Ülehelikiirusel liikuva keha ette tekib vastavalt atmosfääri tihenemisele järjest tihenev tihenduslaine (ingl bow shock), mis surub kokku ja kuumutab atmosfääri moodustuvaid gaase. Ülikuumad gaasid omakorda kuumutavad asteroidi pinda, ennekõike Maa- poolset, eesmist külge, mis sulab ja aurustub ning sedamööda ka kulub. Sula materjal ja aur kanduvad meteoori külgedele ja taha, meteoorkeha “kiiluvette”, jäädes mõneks ajaks läbitud teekonda märkima. Koos kuumenenud atmosfääriga kiirgavad sula ja aur veidi aega, pakkudes võimaluse näha öösel “langevaid tähti”.”


Jüri Plado “Meteoorist kraatrini”


“Taevakivid” on järg näitusele “Rändrahnud”, mis vaatlevad kive kui rändajaid inimese tajuga võrreldes hoomamatus ajaskaalas. Kui rändrahnude ümberpaiknemised on toimunud pika aja jooksul ammu enne meie inimpõlve, siis meteoriitidega on inimkond ka lähemas kontaktis tänu nende vaatlemisele öises taevas.

Lisaks on maapinnani jõudnud ja jälje jätnud meteoriidid teadlastele suureks infokilluks Päikesesüsteemi koostisest ja ajaloost.


Leelo-Mai Aunbaum elab ja töötab Tallinnas, ta on õppinud maalikunsti Tartu Ülikooli maaliosakonnas (BA) ja Eesti Kunstiakadeemias (MA).


Näitust toetab Eesti Kultuurkapital

Tänusõnad: Margus Haljaste, Laura Põld, Heiki Siegfried Aunbaum





bottom of page