top of page

Viive Väljaots „Post Factum” Hop galeriis

HOP galerii

Tel: +372 646 2887

Gsm: +372 511 2350

Hobusepea 2, 10133 Tallinn

N–T 11.00–18.00


Alates 12. juunist saab HOP galeriis vaadata keraamik Viive Väljaotsa näitust „Post Factum“.

Viive Väljaotsa näitus lahendab tema kui tarbekunstniku isikliku nõutuse probleemi tarbekunsti osas. Sirgjooneliselt, viies lahku tarbe ja kunsti, et vaatajal ei tekiks tema kavatsuste suhtes kahtlusi. Tulest läbi käinud savi on määratud püsima igaveseks, vähemalt inimlikus mõõtkavas, nii nagu sellest vormitud nõudki. Vastavasisuliseks dialoogiks ja konfliktiloomeks eksponeerib kunstnik näitusel samaväärse koguse papier-mâché tehnikas tarbenõusid.

Kunstniku sõnul:

Olen tarbekunstnik. Tarbe kunstnik!

Töötan ja mõtlen inimeste ja nende soovide peale. Tarbekunstniku looming on otsekohene – loomine, tootmine, müük. Kogu tehtut polegi võimalik endale hoida, kui just mõni sponsor toeks ei ole. Juhtub, et tarbekunstnik töötab tehases - üks lüli suures süsteemis. Sel juhul muutub tema looming hoomamatuks laviiniks. Need esemed lahkuvad laia maailma ja hea, kui tead sedagi, mis

suunas.

Samas saad aru, et pole vaja üle mõelda. Võib ennast lahti mõelda, vabastada end oma loomingust, distantseeruda, näha varjuna koopa seinal, kujutleda kaduvusena. Ja leppida sellega, et kõik kaob ja haihtub. Pole alles neid tehaseidki, kus kunagi olid ja töötasid. Vahel leiad taaskasutuskeskusest mõne tuttava eseme kui tervituse kadunud maailmast.

Tarbekunstnik – sõna kõlab justkui mustkunstnik või elukunstnik. Võib-olla, et ongi selline mitmemõtteline eluviis.

Viive Väljaots on keraamik. Lõpetas Eesti Riikliku Kunstinstituudi keraamika osakonna 1974. aastal. On diplomeeritud joonistamise ja joonestamise õpetaja ning Eesti Keraamikute Liidu liige alates 1985. aastast.

Viive Väjaots on töötanud disainerina Tallinna Keraamikatehases, Pärnu Ehitusmaterjalide Tehases, teinud kavandeid Soome firmale Pentik OY ja kunstikombinaadile ARS ning on töötanud õppejõuna Eesti Kunstiakadeemias. Tal on olnud 4 isikunäitust Eestis ning ta on osalenud näitustel nii kodu-kui ka välismaal alates1976. aastast.

Näitus on avatud 7. juulini.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital. Näitusi Hop galeriis toetavad Eesti Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital ja Liviko AS.


bottom of page