top of page

VIIS. Preemia Aasta Tekstiilikunstnik 2020 nominendid ARS Kunstilinnakus

Avatud mai-juuni 2021 E-R kell 12-18

ARS Kunstilinnak, Stuudio 98

Eesti tekstiilikunstnike Liit jagas märtsi lõpus traditsiooniliselt aastapreemiaid ning kuni juuni lõpuni on Aasta Tekstiilikunstnik 2020 preemia nominentide näitus avatud Tallinnas ARS Kunstilinnakus.

VIIS on märk viiest nominendist, aga kannab endas ka tähendust elamise viis, sedaviisi, kuidas midagi tehakse või kuidas miski toimub, tegevuse või toimumise laad, moodus, meetod, võte.

Kõik preemia Aasta Tekstiilikunstnik 2020 nominendid on oma loomingus erilised ja erinevad, tegutsevad ja loovad omal viisil. 2020. aasta on kõigile autoritele olnud loomingiuliselt aktiivne ning preemia nominendid on paistnud silma isikunäituste korraldamise või osalemisega rahvusvahelisel näitustel Eestis ja kaugemal.

Aasta Tekstiilikunstniku preemia nominentideks esitati Elna Kaasik, Aet Ollisaar, kunstnikeduo Kadi Pajupuu/Marilyn Piirsalu, Ülle Saatmäe ja Erika Tammpere, tunnustuse Aasta Tekstiilikunstnik 2020 pälvis Ülle Saatmäe.

Ülle Saatmäe pälvis Aasta Tekstiilikunstniku tiitli jätkusuutliku looduslähedase temaatika ja teostuse veenva rakendamise eest. Ülle Saatmäe on pärit Läänemaalt Paatsalust, kus valmib suurem osa tema taimedega trükitud kangastest ja loodusfotodest. Ise ütleb autor oma kangaste kohta nii: “Olen püüdnud oma taimedega trükitud kangastele taimepigmentide varjatud mitmekesisuse. Kasutan mõnd lihtsat peitsainet nagu ikka taimedega värvimisel, kõik muu on tulnud taimedest otsekontaktis kangapinnaga kuumas keskkonnas. See on minu fotosüntees, kus küll uusi aineid ei teki, kuid ehk uusi mõttevirvendusi.”

2020. aastal toimusid Ülle Saatmäe isikunäitused Lihulas Tapamaja galeriis, Vatla mõisas ja HOP galeriis, aasta lõpus oli Ülle Saatmäe fotode väljapanek esil Telliskivi loomelinnakus.

Marilyn Piirsalu ja Kadi Pajupuu on teinud ühiseid kunstiprojekte aastast 2010. 2020. aastal toimus HOP galeriis autorite ühisnäitus “Ratsurada”. Samuti osalesid autorid ühiselt ETeKLi aastanäitusel VabadusTartus galeriis Pallas, kutsutud osalejatega näitusel “Restrictions: (un)woven reflections on lockdown” Londoni Craft Central’is ja kangakudumisteemalisel veebinäitusel “Pushing the Limits.” Aasta lõpetas Kadi Pajupuu isikunäitus Sidesõnad Tallinna Jaani kiriku galeriis. ARSi näitusel on eksponeeritud teos Flooded Forest - kaks Marilyn Piirsalu kootud kangast, mille kudumisel on kasutatud Kadi Pajupuu leiutatud töövahendit RailReed.

Elna Kaasik on 2020. aastal korraldanud mitmeid isikunäitusi Tallinnas: “Vaade Eestile” Riigikogu, Toompea lossi kunstisaalis ja Eesti Rahvusraamatukogu peanäitusesaalis, “TriibuKiri” Hop galeriis ja “Tagasivaade” ARSi Showroomis. Samuti on autor osalenud Eesti Tekstiilikunstnike Liidu näitustel Tartus ja Pärnus. Aastasse on mahtunud ka mitmed põnevad projektid ja tellimustööd: vaipade disainimine käsitaftingtehnoloogias koostöös ettevõttega Tekero, Linikute sari “Põld” Eesti Suursaatkonda Tokyos ja Pariisis ning põrandavaiba interpretatsioon Rapla saaniteki ainetel Eesti Konsulaati San Fransiscos.

Erika Tammpere osales detsembrist 2019 kuni veebruarini 2020 Tallinna Kunstihoones rahvusvahelisel kunstinäitusel „Sõna mõjutus: puue, suhtlus, katkestus“ värske, selleks näituseks tehtud tekstiilinstallatsiooniga “Näen, mida kuulen“. Sama teosega kandideeris Erika Tammpere edukalt ka organisatsiooni European Tapestry Forum koraldatud rahvusvahelisele gobelääninäitusele ARTAPESTRY 6, mille esimene ekspositsioon avati Taanis Silkeborg Bad kunstikeskuses. Järgnevalt ringleb näitus kahe aasta jooksul mitmes erinevas riigis. Aasta lõpul toimus Tartu Kunstimajas Erika Tammpere loomingu ülevaatenäitus “Pimedalegi selge”.

Aet Ollisaar osales 2020. aastal mitmetel näitustel: ETeKL näitustel Tartus ja Pärnus, Eesti kunstnike näitusel “Paus” Võrus, Tartu kunstnike aastalõpunäitusel “Köielkõndija” ning tekstiilikunstnike rühmanäitusel NELI Tallinnas ARSi majas. Samuti eksponeeriti Aet Ollisaare loomingut rahvusvahelisel veebinäitusel “Contemporary Thinking. Textile Seeing”. Oktoobris ja novembris toimus Soomes Tampere linna kutsel näitus “Üheskoos ja üksi. Anu Raud ja Aet Ollisaar”, kus Aet Ollisaare väljapanekus oli esindatud uudislooming ning näiteid varasematest töödest.

Žürii koosseisu kuulusid Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi direktor ja disainikogu kuraator Kai Lobjakas (žürii esinaine), Aasta Tekstiilikunstnik 2019 Krista Leesi, Aasta Noor Tekstiilikunstnik 2019 Maryliis Teinfeldt-Grins, sisearhitekt Andres Labi, Eesti Kunstnike Liidu president Elin Kard, kunstiteadlane Vappu Thurlow ning disainikriitik Karin Paulus. Tekstiilikunstnike tegevust tunnustati kolmes kategoorias: Aasta Tekstiilikunstnik, Aasta Noor Tekstiilikunstnik ja Aasta Tegu. Tunnustuse pälvinud autorite loomingu väljapanek toimub aasta lõpus Pärnus Uue Kunsti Muuseumis korraldataval liidu aastanäitusel.



bottom of page