top of page

Tarvo Varres „Aja vari“

Reedel, 16. detsembril 2022 kell 18.00 avab Tarvo Varres Hobusepea galeriis isiknäituse „Aja vari“. Näitus jääb avatuks 9. jaanuarini 2023.

Kui kaua see kestis ma ei kujuta ette, see ei olnud kujutletav aeg, see ei kuulunud ka juhtuvate asjade aega. - Maurice Blanchot

Tarvo Varrese isiknäitus „Aja vari“ on formaadilt kohaspetsiifiline tekstipõhine installatsioon, mis vormistab valiku Maurice Blanchot’ lauseid nii skulpturaalsete kui kontseptuaalsete objektidena. Lisaks enese ja aja mõtestamisele, mille juures on arvesse võetud nii nende mitmemõttelisust kui mitmemõõtelisust, raamivad Varrese teoste mõtestikku veel ka paljususe, ähmasuse, vasturääkivuse ja piirikogemuse mõisted.

Varrese teostes toimib tekst (ja keel) iseäraselt tundliku piirina reaalse ja kujutletava vahel, mistõttu võib tema teoste kogemist (ehk tekstide lugemist) käsitleda kui teatavat piirikogemust või piiril viibimist. Kõik näitusel eksponeeritud tekstid on kunstniku poolt välja valitud ning välja võetud oma algsetest kontekstidest, pärinedes originaalis kolmest erinevast Blanchot’ raamatust.

Oma teos ega püstitatud küsimused ei ole Varrese jaoks lihtsalt mõtteharjutused või -mängud, olgugi et neile saab esmapilgul justkui edukalt ka selle nurga alt läheneda. Lähemal vaatlusel taotlevad nad midagi muud, kuid ei midagi mõeldamatut – muuta ennast küsitavaks, panna aeg küsimärgi alla, haihtuda mõttesse…

Tarvo Varres (1970) tegeleb hetkel teostes minatuse ja mittelineaarse aja teemadega. Ta on loonud fotoseeriaid, videoid ja installatsioone, kasutades neis ka heli, valgust ja teksti. Pühendunud lugejana uurib ta lisaks nii kaasaegset kui varajasemat kirjandust ja filosoofiat, mis vahel saab osaks tema teostest. Varres alustas avaliku näitusetegevusega 1991. aastal grupinäitusel Guide to Intronomadism Tallinna Kunstihoones ning on töötanud külalisõppejõuna EKAs ja Tartu Kõrgemas Kunstikoolis (1996–2016). Ta on pälvinud Kinoliidu noore fotograafi preemia (1992), Rühm T koosseisus Eesti Kultuurkapitali kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia (1996) ning on olnud Köler Prize 2018 nominent. Tema töid kuulub Eesti Kunstimuuseumi kaasaegse kunsti kogusse.

Tänud: Maria Esko, Marten Esko, Anti Saar, Anna Shkodenko, Kirill Tulin. Pressiteate koostas Marten Esko.

Näitust toetab: Eesti Kultuurkapital. Näituseid Hobusepea galeriis toetavad Eesti Kultuurkapital, Eesti Kultuuriministeerium ja Liviko AS.

Lisainfo: Hobusepea galerii Tel: +372 56 451 591 +372 52 85 324 +372 6 276 777 E-post: galerii@eaa.ee Hobusepea 2, Tallinn 10133 http://galerii.eaa.ee/hobusepea K‒E 12.00‒18.00



bottom of page