top of page

Sten Saaritsa online näitus “Dark Finitude”

Dark Finitude on Sten Saaritsa interaktiivne helipõhine ja mitte-visuaalne veebinäitus, mida võõrustab post-gallery.online. Näitus on sisuliselt tume ekraan, mis kutsub külastajaid kuuldelisele rännakule öises metsas. Teekonda saadab hääl, mis kõnetab seda ümbritsevat piiritut, kurvilist ja tundmatut maastiku.

Dark Finitude ei oma määratletud algust ega lõppu. Näituse taustale on ehitatud arvutimängudele omane sandbox tüüpi struktuur, mis pakub, klõpsates telefoni või arvuti ekraani erinevatel aladel, mitmeid võimalusi isikliku kogemusliku teekonna väljakujunemiseks. Iga vajutus viib osaleja edasi valitud rajale, millega kaasneb uus heliklipp. Dark Finitude sisaldab laiaulatuslikult näitleja Loveday Smith’i (UK / NL) sisseloetud helisalvestisi, mida saadavad Sten Saaritsa välilindistused ja originaalsed musikaalsed kompositsioonid.

Sarnaselt kuidas tumedad ekraanid vastanduvad visuaalselt üleküllastunud veebikeskkonnale, pakub öö pausi pingelisse päeva. Sensoorsete kogemuste puudujäägist võib meel muutuda äärmiselt aktiivseks läbi varasemalt tarbitud meedia (raamatud, artiklid, filmid jms.) peegeldamise. Dark Finitude on kosmiline representatsioon sellest poliitiliselt ebastabiilsest maailmast hoogu võtvast piiramatust mõtete hoovusest.

Navigeerimine toimub üheselt nii nutiseadmetes, kui ka arvutis - klõpsake või puudutage nelja erinevat ala mustal ekraanil: vasak, kesk-vasak, kesk-parem, parem. Iga puudutus esitleb nelja uut valikuvõimalust. Soovitatav on kasutada kõrvaklappe või eraldiseisvaid kõlareid. Kuigi näitust on katsetatud erinevates populaarsetes veebibrauserites, on soovituslik kasutada Google Chrome’i või Mozilla Firefox’i. Teekond on ühteaegu lõplik, kuid ka lõputu nõiaring.

Sten Saarits (snd 1987) on interdistsiplinaarne kunstnik, kes töötab peamiselt ajapõhise meediaga. Saaritsa teema- ja olukorra kordustele rõhuvat kunstnikupraktikat iseloomustab katse luua mõtteruumidest materiaalseid mikromaastikke, kus kaasaegse ühiskonna argipäevased meeleseisundid avanevad uues valguses. Saarits on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemias helikunstile keskendunud Uusmeedia magistriõppe programmi, bakalaureuseõppe lõpetas Saarits Kunstiakadeemia installatsiooni ja skulptuuri erialal. Aastatel 2013-2014 õppis Saarits Viini Kaunite Kunstide Akadeemias, kus tema õppeprogramm keskendus helikunstile, performance'ile ja filmikunstile. Saarits osalenud näitustel Eestis, Austrias, Rootsis, Soomes, Hollandis, Taanis, Prantsusmaal ja Leedus.

Näitus on avatud 22.07.-23.09.2021

Häälnäitleja: Loveday Smith (UK / NL) Programmeerija: Kelli Gedvil (EE) Haldus: Kristen Rästas (EE) Toetab Eesti Kultuurkapital




bottom of page