top of page

Näitus „Femisfäär“

Reedest, 15. märtsist on Volta galeriis (Uus-Volta 9/1) avatud Kaupo Karelsoni kollektsioonil põhinev näitus „Femisfäär“. 

Näitus toob kokku kaasaegsete naiskunstnike teosed, mis mõtestavad naise keha kujutamist. Teostes ei käsitleta naise keha objektina, vaid vaadeldakse seda naisepilgu (female gaze) kaudu ning seeläbi omandavad kujutatud kehad subjektsuse ja autonoomia, neil on olemas valikuvabadus ja enesemääratlusõigus. Kunstnikud käsitlevad ühiskondlikke võimudünaamikaid ja teemasid nagu naisi piiravad sotsiaalsed tõekspidamised, iluideaalid, iha ja ootused naisele ja tema kehale ning emadus ja sellega kaasnevad ühiskondlik-poliitilised küsimused. Näitusel on eksponeeritud eelkõige noorema põlvkonna naiskunstnikud, teiste hulgas Cloe Jancis, Sarah Nõmm, Anita Kremm, Marta Stratskas, Mirjam Hinn, Laura Põld, Eike Eplik jt. 

Et kõrvutada erinevaid käsitlusi naise kehast ning jälgida vaataja pilgu muutumist ajas, on kaasatud Kaupo Karelsoni kogusse kuuluvad teosed Eduard Wiiraltilt, Uku Masingult, Andrei Jegorovilt ja Rudolf Sepalt.

Kollektsioon on märkimisväärne naisautorite kõrge osakaalu tõttu. Samuti on tähelepanuväärne kogu temaatiliselt fokusseeritud, kuid lai meediumispekter: kogusse kuulub maali ja graafika kõrval videoteoseid, installatsioone, skulptuuri ja keraamikat.

Näitus on avatud 15. märts–21. aprill, K–P, 12–18.

Volta galerii asub Volta kvartali üle 100 aasta vanuses tööstushoones, mis on taastatud jätkusuutliku äri- ja eluhoonena Volta Galerii Loftid. Näituse kuraator: Lilian Hiob

Näitust toetab Endover ja Punch drinks.

Lisainfo: Lilian Hiob, lilian.hiob@artun.ee +3725272556



bottom of page