top of page

Merike Estna isikunäitus „Traagilise saatusega luuletaja maja“

Maalikunstnik Merike Estna avas 26. novembril oma teise isikunäituse Londoni galeriis Bosse&Baum. Näitusel pealkirjaga „Traagilise saatusega luuletaja maja“ (The House of the Tragic Poet) katab galeriipõrandat 3,6x5,8m käsitsi kootud, Merike Estna maalikavandi järgi Eestis toodetud villavaip, mis hõlmab enamiku eesruumist ja näitusesaalist. Lisaks on näitusel kaks suurt maali 2021. aastast, kaks väiksemat maali aastast 2019 ning suurem maal 2005. aastast.

Traagilise saatusega luuletaja maja on üks kuulsamaid elamuid Pompeis. Tagasihoidlikele mõõtmetele vaatamata on selles säilinud ühed arheoloogiapargi ilusamad mosaiigid. Sellelt iidselt hoonelt on Merike Estna laenanud pealkirja näitusele „Traagilise saatusega luuletaja maja“, kus ta jätkab maalikunsti, käsitöö, tehnoromantismi, ajaloo ja mütoloogia uurimist kodu, naisesuse ja argielu raamistuses samal ajal uuritavat tundlikult kehastades ja tõlgendades.

Estna, kes on ammutanud inspiratsiooni Pompei ühest kõige kuulsamast elamust ja selle mosaiikpõrandatest, käsitleb näitusel selle maja dekoratiivseid mustreid, aga ka elanikke. Estna vaatab vuajeristlikult nende arhailiste lugude isiklikku mõõdet, kuid samal ajal saab tast enda mineviku arheoloog, näidates vanu töid kõrvuti uuemate maalidega. Nii unustuse hõlma vajunud pärand kui ka tulevikust maha jäävad varemed avavad võimaluse uuteks keerdkäikudega lugudeks, milles on minevik ja olevik põimunud ning mille kaudu õpitakse tundma elemente, mis eksisteerivad Estna teoste üksikasjalikes kihtides.

Näitust saadab tekst vabakutseliselt kuraatorilt Caterina Avataneolt. Näitust toetavad Eesti Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital ning Temnikova & Kasela galerii. Näituse projektijuht on Evelyn Raudsepp, graafilise disaini tegi Martina Gofman.

Galerii Bosse&Baum esindab Merike Estnat alates aastast 2019, enne seda olid galerii ja kunstnik koostööd teinud aastast 2018.

Näitus jääb avatus 29. jaanuarini 2022.




bottom of page