top of page

Liisa Kruusmägi isikunäitus „Mälestused Altai Kraist“

Tallinna Linnagaleriis avatakse 25. jaanuaril kell 18.00 Liisa Kruusmägi isikunäitus „Mälestused Altai Kraist“, kus saame jälgida kunstniku esivanemate ümberasumise lugu parema elu otsingule laia Siberisse. Näituse kuraator on Anneliis Lepp.   Peamiselt maalikunstnikuna tuntud Liisa Kruusmägi keskendub näitusel koomiksižanrile, mis annab edasi rändelugu. Näitus kujutab väljarändega seotud mitmetahulisust: Siber on kollektiivteadvuses meeles peamiselt küüditamise kurbuse ja traagika kaudu, kuid Kruusmägi näitab meile teist võimalust, kui Siberisse mindi lootusrikkalt paremat elu üles ehitama. „Ma olen tegutsenud illustratsiooni valdkonnas, seetõttu oli minu jaoks oluline teha näitus, kus piltide abil antakse edasi lugu. Liisa vanaema kirja pandud mälestused olid selleks väga põnev materjal. Ühtlasi oli eesmärk murda kujunenud veendumisi koomiksi kui ühe väljendusviisi kohta. Koomiks ei ole ainult „Miki-Hiir“ või karikatuur päevalehes, vaid ka sisukamate ja tõsisemate lugude jutustamise võluv vahend,“ sõnab näituse kuraator Anneliis Lepp.

„Mälestused Altai Kraist“ on lugu kunstniku esivanematest, kes 19. sajandi lõpus maanappuse tõttu Siberisse rändasid. Unistus paremast elust viis nad pikale ja väsitavale teekonnale Kesk-Aasiasse Altai Kraisse Barnauli maakonda. Mitme vahepeatuse järel jäädi keset lagedat steppi mägede veerel paikseks. Sinna asutati koos teiste perekondadega Estonia-nimeline küla. 

Joonistustest ja keraamilistest objektidest koosnev näitus põhineb Liisa Kruusmäe vanaema päevikul, milles on kilde ja mälestuskatkeid Estonia külas veedetud ajast. Sealset aega on ta kirjeldanud sõnadega „Elu oli töörohke, aga lõbus“. See oli aeg, millest ei puudunud rõõm ega ka inimlikud kaotused.   Liisa Kruusmägi (1988) on Eesti maalikunstnik ja illustraator. Ta õppis Eesti Kunstiakadeemias bakalaureuseastmes maali ja lõpetas samas joonistamise magistrantuuri 2013. aastal. Kruusmägi on täiendanud ennast Rhode Island Schools of Design’is. Viimaste isikunäituste hulka kuuluvad „Binoklitega peajalgsed“ Vaal galeriis (2022), „Balearic Liisa“ Stella Soomlaisi stuudios (2022) ja „Värvikorallid“ koos Maarja Mäemetsaga HOP galeriis (2021). Tema teoseid võib kohata ka tänavapildis: suured seinamaalid on Paide pritsumaja põhjaküljel ja Tallinnas Topsi baari sissepääsu kohal.  Anneliis Lepp (1988) on õppinud Eesti Kunstiakadeemias kunstiteadust ja visuaalkultuuri uuringuid. Tema erialane huviks on lasteraamatute illustratsioon ning pildi ja sõna tähendusseosed. Ta on teinud koostööd Lastekirjanduse Keskusega ja kirjutanud arvukalt artikleid lasteraamatute illustreerimise kohta.

Tuur koos kunstniku ja kuraatoriga toimub 16. märtsil. Näitus jääb avatuks 31. märtsini. 

Lisainfo: Madli Ehasalu Tel: +372  5621 8422 E-post: madli@kunstihoone.ee

Tallinna LinnagaleriiHarju 13, 10141 Tallinn K–P 12.00–19.00




bottom of page