top of page

Liis Tedre "... enne oli seeme"

Eesti Maaülikooli Raamatukogus, Fr. R. Kreutzwaldi 1A, Tartus

Avamine reedel, 19. jaanuaril kell 16

Näitus jääb avatuks kuni 20. märtsini 2024.a E-R 9-19, L 10-14


Liis Tedre 2023 kevadisel isikunäitusel "Alguses oli rohi..." oli taevas sinine ja puhas rohi kirgastes toonides. Suvele järgnes kulumine ja kõdunemine, et teha ruumi uuele, mis visa järjekindlusega nõuab oma kohta põlvnedes ju samast seemnest. Käesoleva näituse pealkiri ’’...enne oli seeme“ tuleneb tundmusest, et midagi on veel olnud ja midagi sarnast tuleb jälle. Seeme ei saa rahus olla. Seeme tahab üles tõusta. Tarkus tahab välja pressida.

Pilt, mis seinal ootab silmapaari, on kui seeme, mis tahab liikvele saada. Looduse stseenid pildil on pakitud ebaloomulikku vormi, pandud purki, pressitud kahemõõtmelisele tasapinnale - seal olla on imelik, kitsas, otsides väljapääsu. Raamat pulbitseb seemnetest, milles peitub kirjeldamatu jõud. Keegi pakkis tarkuse sõnadesse, pressis lausetesse, trükkis raamatutesse, mis on suurema osa ajast suletud kuni lehed koltuvad. Sama tunne on pildil, mida ei vaadata. Mõlemad tahavad värsket õhku, jalutada, vestelda, arutleda, kohtuda. Ka pilt tabab pilku - pilku, mis otsib seemet.


Toonitud tsüanotüüpia ja kõrgtrüki tehnikates monotüüpiaid iseloomustab distantsilt vaadates mänguline rõõmus värvigamma, seriaalsus ning lähemalt uurimiseks fotoülekandena toestesse lisatud realistlikud motiivid.

Liis Tedre (sünd 1976) omandas 2022. a. Eesti Kunstiakadeemias bakalaureuse kraadi graafikas ning on Eesti Vabagraafikute Ühenduse liige.


Oma loomingus jutustab ta igapäevaste objektide abil mängulisi lugusid. Ta huvitub maailma universaalsetest ja ajatutest seaduspärasustest nähes sarnasusi ja vastuolusid looduse ja inimmaailma toimimises. Hetkel pakendab ta oma loomingus loodusvaateid graafilistel lehtedel ebatavalistesse vormidesse.


Ta osales 2022. a. sügisel Wiiralti preemia konkurss-grupinäitusel, 2023. a. jaanuaris "Muhuversum" rahvusvahelisel grupinäitusel ning 2023. a. kevadel isikunäitusel „Alguses oli rohi“. Oktoobris - novembris 2023. a. osales ta Pärnu UKM-s graafikute ja kujurite ühisnäitusel "Lendlehed ja monumendid".

Toetajad: Eesti Kultuurkapital


Täname: Eesti Vabagraafikute Ühendus, Tütar galerii, Acconto Baltics OÜ, Eesti Maaülikool



bottom of page