top of page

Liis Tedre "Alguses oli rohi..."

ARS Kunstilinnak, GÜ Galerii 27.03 - 15.04.2023


Näituse avamine toimub esmaspäeval, 27.03 kell 18:00

Näitus on avatud E - N 12 - 18, R 12 - 20, *L 12 - 15

* NB! Laupäeviti kell 12:30 - 13:30 toimub kunstnikutuur näitusel ja graafikakoja ateljees koos näidistrükkimisega.


Vaatluse all on loomulikkuse ja ebaloomulikkuse segunemine meie igapäevases tehisobjektide ja pärisasjade virrvarris.

Kevadine tärkav värskes kirkas värvitoonis puhas rohi, sinine taevas on sündimise ja uue alguse tähistajaks. On loomulik, et peatselt ilmuvad jäljed, siis rajad, kulumine ning kõdunemine, et teha ruumi uuele. Ka värvidel on looduses oma loomulik ring käia. Kaasaegse maailma kirgaste värvitoonide ja kunstmaterjalide aastaringne kasutamine on kui igavese nooruse ja elu tähistajad. Need kunstmaterjalidest objektid käituvad jonnakate teismelistena, kes keelduvad suureks kasvamast, vananemast ja kõdunemast. Tahtmatus alluda elu loomulikkusele on muutunud meie looduslikule elukeskkonnale koormavaks.

Tsüanotüüpia ja kõrgtrüki tehnikates graafilistel lehtedel on eksponeeritud loodusmotiive surutuna ebaloomulikesse objektidesse tekitades kummalisi abstraktsuse ja figuraalsuse piiril kohtuvad mängulisi kujutisi.

Näituse pealkiri on laenatud Kaur Riismaa luuletusest ”Alguses oli rohi ja siis tulid rajad” luulekogust “Soekülm” (Verb, 2016).


Liis Tedre omandas 2022. a. Eesti Kunstiakadeemias bakalaureuse kraadi graafikas ning on Eesti Vabagraafikute Ühenduse liige. Ta osales 2022. a. sügisel Wiiralti preemia konkurss-grupinäitusel, 2023. a. jaanuaris "Muhuversum" rahvusvahelisel grupinäitusel. Oma loomingus jutustab ta igapäevaste objektide abil mängulisi lugusid. Ta huvitub maailma universaalsetest ja ajatutest seaduspärasustest nähes sarnasusi ja vastuolusid looduse ja inimmaailma toimimises.


Aitäh Vabagraafikute Ühendus, ARS Kunstilinnak, Lincona, Acconto Baltics ja paljud teised!


Lisainfo: Liis Tedre 5073739



bottom of page