top of page

Laura Põllu uused teosed viennacontemporary kunstimessil

Kogo galerii esitleb kunstimessil viennacontemporary Laura Põllu uusi teoseid

Kogo galerii esitleb rahvusvahelise kaasaegse kunsti messi viennacontemporary kureeritud sektsioonis ZONE1 Eesti kunstniku Laura Põllu uut keraamikast ja bioplastist seinainstallatsiooni „Olemise viisid“. Mess toimub 7.–10. septembril 2023 Viinis Austrias. Kogo galerii väljapaneku kuraator on Šelda Puķīte.


Oma installatsioonis „Olemise viisid“ osutab Laura Põld julgelt katsumustele, mis kimbutavad inimkonda seninägematute üleilmsete kriiside ajastul. Kunstniku kinematograafiline ja maakarva omailm koosneb futuristlikest, fantastilistest ja samas kummaliselt tuttavatest esemetest ja skulptuuridest – keraamikast ja maalilistest bioplastilehtedest. Põld keskendub oma kunstis inimeseülese hoole teemale, ta tegeleb nn nurjatute probleemidega, mis on nii keerukad, et sageli puudub neile lahendus. Lihtsate vastuste asemel on Põld loonud paiga, kus võimalike lahendusteede üle mõtiskleda.

viennacontemporary on Austria tunnustatuim rahvusvaheline kunstimess, sel aastal osaleb seal 61 galeriid 19 riigist. Uutele talentidele pühendatud kureeritud sektsioonis ZONE1 osalevad oma isikuväljapanekuga kümme kunstnikku, kes elavad, töötavad või on õppinud Austrias. Sel aastal kureerib näitust Francesca Gavin, kelle kuraatorikontseptsioon „Hall ala“ („The Grey Area“) keskendub nüansikäsitlusele ning kunstnikele, kes esindavad kaasaegses kunstis avaramaid arusaamu identiteedist, tähendusest ja esteetikast.


Mess toimub 7.–10. septembril 2023 Austrias Viinis Kursalon Wien’is (Johannesgasse 33). Mess on publikule avatud 8.–9. septembril kell 13–19, 10. septembril kell 13–18. Kogo galerii väljapanek asub kureeritud sektsioonis ZONE1.


Kogo galerii messil osalemist toetavad Eesti Kultuuriministeerium voorust „Eesti kultuur maailmas“, Laura Põlliu teoste produktsiooni on toetanud Academy of Ceramics Gmunden residentuur, Gmundner Keramik ja Eesti Kunstiakadeemia keraamika osakond.


Kunstnik: Laura Põld Tekst ja illustratsioonid: Gary Markle Teksti audiosalvestus: Gary Markle ja Lukas Eggerth Kuraator: Šelda Puķīte Projekti koordinaator: Liina Raus Kommunikatsioon: Karin Kahre ja Kristlyn Liier Installatsioon: Siim Asmer ja Albert Løje

Tõlge ja toimetus: Refiner Translations, Jan Peacock, Lukas Eggerth ja Paula Oberndorfer

Tänud: Gmundner Keramik, Academy of Ceramics Gmunden residentuur, Eesti Kunstiakadeemia keraamika osakond, Tiina Sepp, Lukas Eggerth, Gary Markle, Albert Kerstna, Triin Lehismets, Stefanie Hinterwirth.


Kogo galerii on kaasaegse kunsti galerii Tartus, mis keskendub eeskätt noorema põlvkonna kunstnikele, täna esindab galerii kaheksat Baltimaade kunstnikku. Galerii hiljutiste ja eesootavate rahvusvaheliste kunstimesside nimistus on viennacontemporary (2023), Liste Art Fair Basel (2021, 2022, 2023), Art Brussels (2023), Around Video Art Fair (2022) ja teised.


KUNSTNIK Laura Põllu interdistsiplinaarne looming ühendab käsitöölist ja skulpturaalselt mõtlemist. Ta mõtiskleb inimjägsete ja -üleste olemise, hoolimise kogukonna ja varjupaiga viiside üle. Laura loob nendel teemadel suuremõõtmelisi assamblaaže, konstruktsioone ja installatsioone, mis lõhuvad oma mängulisel moel tavalist ettekujutust näitusesaalist.


Laura Põld (sünd. 1984) on Eesti kunstnik, kes elab ja töötab Tallinnas ja Viinis. Ta on õppinud Eesti Kunstiakadeemias keraamikat (BA), Tartu Ülikoolis maalikunsti (MA) ning Linzi Kunsti- ja Disainiülikoolis skulptuurikontseptsioone ja keraamikat (MA). Põld on Eesti Kunstiakadeemia installatsiooni ja skulptuuri osakonna külalisdotsent. Ta on pälvinud mitmeid auhindu ja stipendiume, näiteks Eesti Kultuurkapitali aastapreemia (2014), Köler Prize’i peaauhinna (2016), Eesti Kultuurkapitali peapreemia (2018), ISCP New Yorgi residentuuriprogrammi stipendiumi (2019) ja Claus Michaletzi preemia (2021). Tema hiljutiste isiku- ja duonäituste seas on „Translating and Co-labouring“ (AV17) galeriis Vilniuses (2023); „Kiud koopas“ isikuväljapanek kunstimessil Art Brussels koos Kogo galeriiga (2023); näitus „Ühised jooned, jääkaru ja elevant“ koos Andres Toltsiga Kogo galeriis (2022); „Doing What They Do Best“, Kunstraum Memphises Linzis Austrias (2021). Hiljutiste grupinäituste hulgas on „varjupaik – varju paik“ EKKMis (2023); „Kunst antropotseeni ajastul“ KUMUs (2023); „(INTIMITÄT) Feelings Are Facts“ Kunstverein Eisenstadtis Austrias (2023). Laura Põllu teosed on sellistes kunstikogudes nagu Bayreuthi Kunstimuuseum, Euroopa Kekspanga kunstikogu Frankfurdis, Eesti Kunstimuuseum, Tartu Kunstimuuseum, Zuzānsi kunstikogu Lätis, Gmundeni Keraamikamanufaktuuri kogu Austrias ja Mark Rothko Keskus Daugavpilsis Lätis. Laura Põldu esindab Kogo galerii. MESS viennacontemporary on Austria tunnustatuim rahvusvaheline kunstimess, mis toob kokku Lääne- ja Ida-Euroopa kaasaegse kunstiga tegelejad ning mida seetõttu tuntakse üllatavate seisukohtade ja avastuste paigana. Uutele talentidele pühendatud näitus „ZONE1“ on oluline sündmus nii kunstikogujatele, meediale, kuraatoritele, galeriidele, kunstnikele kui ka laiemale kunstipublikule. Näitusel esinevad oma isikuväljapanekuga kümme kunstnikku, kes elavad, töötavad või on õppinud Austrias. See on üks messi tippsündmusi, mida hindavad kõrgelt nii kunstieksperdid kui ka külastajad.


Sel aastal kureerib näitust Francesca Gavin. Tema kuraatorikontseptsioon kannab pealkirja „Hall ala“ („The Grey Area“) ning viitab sellele, et kasutatud tehnika või käsitletud teema asemel on uustulijaid ühendava joonena oluliseks peetud hoopis nende nüansikäsitlust. Gavin on otsustanud keskenduda kunstnikele, kes esindavad kaasaegses kunstis avaramaid arusaamu identiteedist, tähendusest ja esteetikast.


LINGID Kogo galerii: www.kogogallery.ee/ee/messid/viennacontemporary Laura Põld: www.kogogallery.ee/ee/kunstnikud/laura-pold  mess viennacontemporary: www.viennacontemporary.at/en kureeritud sektsioon ZONE1: www.viennacontemporary.at/en/exhibitors/zone1 Pildil Laura Põld. Foto: Evelin Lumi



bottom of page