top of page

I Λ I V I "Mapping Paradise"

ARS Projektiruum 14.–23.02.2024

TL 1218:00.

Näituse avamine 13. veebruaril kell 18:00


Kaardistamine on meetod territooriumi ülevaatlikuks kujutamiseks ja allutamiseks. Vahend hoomamatu vaatlemiseks ja nähtamatute dimensioonide paljastamiseks, mille sunniks on turvatunnet loov iha kontrollida ja mõista.

Kaart ise on uus territoorium, eraldiseisev oma peegeldusest, maailmaloome, milles kangastub vaid osaline arusaam vähendatud kujutisest. Tühjad pinnad viitavad teadmatuses avatud võimalustele. Tumedad alad peidavad ühes võluvat utoopiat oma mitmetahulises olemuses.


Ruumilise ilma ja mitme dimensiooni peegeldamine tasapinnal ilmestab abstraktsiooni suhtelisust. Mitmetahulise defineerimise keerukuses ilmnevad argised paradoksid: ilmsuure andmehulga paigutamine piiratud alale eeldab distantseerumist ja selekteerimist.

Tulemus on omailma fragmenteeritud peegeldus, pinnalaotus ja avatud sissevaade. Poeetiline ja esteetiline fiktsioon, mis astudes dialoogi argielu reaalsusega peegeldab nii selgust kui kummastavat tunnet nihestatud aegruumist.

Paradiisinägemuse eeterlikel maastikel navigeerimine kutsub ületama teadaolevaid piire ning markeerima lootuste ja unistuste ühiseid territooriume. Astudes teekonnal kaugemale geograafilistest koordinaatidest ja käega katsutavast territooriumist ulatume puudutama odüsseia ootamatuid keerdkäike.


𝗟𝗮𝗶𝘃𝗶 / I Λ I V I (Laivi Suurväli) on vabakutseline kunstnik, kes väljendab end läbi moekunsti meediumi. Lähtuvalt moe olemusest on tema loomingus temaatiliselt läbivateks märksõnadeks iha ja igatsus, sõltuvus ja ülistus, tootmine ja pakkumine, säilimine ja hävimine ning väärtuse hindamine.

Tema kunstipraktikat iseloomustab materjalipõhine ja eksperimenteeriv lähenemine tekstiilidele, mis laieneb rõivastelt ja aksessuaaridelt skulpturaalsete installatsioonide ning suuremõõtmeliste teosteni lõuendil. Ta analüüsib moodi kui fenomeni ning rõivastust ja keha katmise meetodeid laiemalt nii visuaal-esteetilisel, funktsionaalsel kui ekspressiivsel tasandil.


Laivi on omandanud bakalaureusekraadi moedisaini erialal Eesti Kunstiakadeemias ja magistrikraadi Helsingis Aalto Ülikoolis. Ta on end täiendanud resideerudes Londonis, Kopenhaagenis, Barcelonas ja Brüsselis. Alates 2014. aastast on ta osalenud mitmetel kaasaegse kunsti grupinäitustel ning eksponeerinud oma loomingut isikunäitustel.

2022. aasta alguses pälvis ta sihipärase loomingulise tegevuse eest Eesti Kultuurkapitali kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia.


Näitust toetavad Eesti Kultuurkapital ja Eesti Kunstnike Liit.





bottom of page