top of page

Kogo galerii osaleb koos kunstnik Laura Põlluga kunstimessil Art Brussels

Kogo galerii osaleb esmakordselt Belgias toimuval kaasaegse kunsti messil Art Brussels, esitledes kunstnik Laura Põllu uusi tekstiili- ja keraamikatöid. Kogo galerii väljapanek „Kiud koopas“ asub Brussels Expo hoones uute talentide sektsioonis Discovery alal 6A-32. Mess toimub 20.–23. aprillil 2023. Messil esitletava Laura Põllu uue loomeprojekti taga on huvi esiaja ja primitiivsete kangakudumisvormide vastu. Valminud teoseid saab vaadelda nii sümbolistlike maastikena kui ka püüdena aimata järele mitmesuguseid koobastes leiduvaid materjale ja vorme, nagu savi, kivimid, stalaktiidid, luud, puidujäänused, algelised kangasteljed ja tekstiilikiud. Messi väljapaneku jaoks valitud töid võib pidada austusavalduseks taimsetele ja loomsetele kiududele ja kangakudumise muljetavaldavale ajaloole – hiljuti avastatud leiud viitavad sellele, et inimesed valmistasid primitiivseid kudumeid juba 35 000 aastat eKr. Väljapanekut saadab etenduskunstnik ja koreograaf Sigrid Savi performance „Kas me oleme juba kohal?“, mida kunstnik esitab messi jooksul kaheksal korral.

Mess toimub Brüsselis Brussels Expo hoones (Place de la Belgique 1), Kogo galerii väljapanek on uute talentide sektsioonis Discovery alal 6A-32. Mess toimub 20.–23. aprillil, publikule on sündmus avatud 21.–23. aprillil kell 11.00–19.00. Kogo galerii messil osalemist toetavad Eesti Kultuurkapital ja Eesti Kultuuriministeerium „Eesti kultuur maailmas“ voorust. Kunstnik: Laura Põld Performance’i autor ja esitaja: Sigrid Savi Kuraator: Šelda Puķīte Projektijuhtimine: Liina Raus Installatsioon: Indrek Grigor Kommunikatsioon: Karin Kahre ja Stella Mõttus Tõlge ja toimetus: Refiner Translations Laura Põld (snd 1984) on Tallinnas ja Viinis elav eesti kunstnik, kes tegeleb interdistsiplinaarse käsitöö ja skulptuuripõhise loominguga. Oma töös uurib ta pidevalt keskkonnaajalugu, inimlikke ja ka inimeseüleseid põhioskusi ja -vajadusi, näiteks vajadust kogukonna, turvatunde ja peavarju järele. Viimase aja töödes tegeleb ta põhjalikumalt materjalide valiku ning iga materjali ajaloolise ja poliitilise kontekstiga. Sealjuures kasutab ta oma keraamikas, kudumites ja tikandites traditsioonilisi käsitöö- ja ehitusvõtteid, mis pakuvad talle huvi lugude, mälu ja oskuste säilitajana. Laura Põld on õppinud Eesti Kunstiakadeemias keraamikat, Tartu Ülikoolis maalikunsti ning Linzi Kunsti- ja Disainiülikoolis skulptuurikontseptsioone ja keraamikat. Praegu on ta Eesti Kunstiakadeemia skulptuuri ja installatsiooni ning keraamika osakonna kaasprofessor. Ta on pälvinud mitu auhinda ja stipendiumit, näiteks Eduard Wiiralti stipendiumi (2008), Ado Vabbe stipendiumi (2013), Eesti Kultuurkapitali aastapreemia (2014), Köler Prize’i peaauhinna (2016), Eesti Kultuurkapitali peapreemia (2018), ISCP New Yorgi residentuuriprogrammi stipendiumi (2019) ja Claus Michaletzi preemia (2021). Põld elab ja töötab Tallinnas ja Viinis. Kunstnikku esindab alates 2022. aastast Kogo galerii. www.kogogallery.ee/ee/kunstnikud/laura-pold Sigrid Savi on Berliinis ja Tallinnas tegutsev etenduskunstnik ning koreograaf. Naiivse ja mõneti satiirilise sümboolika abil vaatleb Savi melanhoolseid, kuid samas meelelahutuslikke maastikke.

Art Brussels on asutatud 1968. aastal, olles üks tuntumaid kaasaegse kunsti messe Euroopas, igal aastal külastab messi umbes 25 000 kunstihuvilist. Art Brussels toimub 39. korda, sel aastal osaleb messil praeguse seisuga 152 galeriid 32 riigist, esindatud on enam kui 800 kunstniku teosed.

Kogo galerii on 2018. aastal asutatud kaasaegse kunsti galerii Tartus, mis keskendub eeskätt noorema põlvkonna kunstnikele, täna esindab galerii kaheksat Baltimaade kunstnikku. Galerii hiljutiste ja eesootavate rahvusvaheliste kunstimesside nimistus on Art Brussels, Liste Art Fair Basel, Around Video Art Fair ja teised.

Pildil: Laura Põld, „Nende juured läbivad kivi“, 2023. Foto Albert Kerstna





bottom of page