top of page

Kärt Hammer„Must“

ARS Projektiruum 18.07.–12.08.2023 (E–R 12–18, L 12–16)

Näituse avamine 18. juulil kell 18.



Kärt Hammeri näituseprojekt „Must“ loob müütilise olendi Baba-Jagaaga seotud muinasjuttude tõlgendustest lähtuva ruumikogemuse, mis seob kimpu assotsiatsioonidest tõukuvad metafoorid ning asetab nad minimalistlikult täpsesse konteksti.


Kui varem on Kärt Hammeri looming silma torganud autorist väljasööstvate ekspressiivsete tungimistega, siis seekord suundub löök iseenese suunas.

Autor on näitusel kohal – see on tema suu, mis karjub, ja see on tema nimi, mis hoiab kinni ühe inimnuku tumedat heidet. Nimest on saanud nimisõna, must lukk toa ees, mis tundub tühi ja tardunud, eluelamisest loobumise vaikiv ruum.


Baba-Jagaa tähistab siin ruumis mitteinimlikku kõiksust ja lõputu potentsiaaliga laetud kaost – eksistentsi ennast. Mütoloogiate uurija Marion Woodmani arvates sümboliseerib Baba-Jagaa slaavi muinasjuttudes hävitavat ning seeläbi uue alge potentsiaali loovat energiat – surmajumalannat, kes aitab loo kangelasel hävitada endas selle, mis peab kaduma, et uus saaks koha sisse võtta. See on kaos, milles sisalduvad vastandid ja lõputud võimalused. Heli: Erki Pärnoja

Rõivadisain: Äli Kargoja (Stuudio August)

Arhitektuur: Mare Hammer

Hõbe: Patrick Soome

Nukud: Helina Kõrm

Foto: Rea Lest-Liik

Graafiline disain: Taavet Kohal

Saatetekst: Eero Epner

PR: Mailis Timmi

Näituse toimumist toetavad Eesti Kultuurkapital ja Eesti Kunstnike Liit.

bottom of page