top of page

Jolanta Gmur „Haptilised värvid“

GÜ galerii 02.–12.08.2023 (E–R 12–18)


Jolanta Gmur on graafik, litograafia eestkõneleja ja populariseerija Poolas. Ta on loonud litograafiastuudio ja eksperimenteerinud kõigi erinevate võimalustega, mida see tehnika pakub.


Kunst kasutab metafooride keelt. Nende koodide ja sümbolite kaudu edastab kunstnik sõnumit. Iga küsimus, mis minu peas tekib, peegeldub lõuendil, paberil, aga ka filmi vormis või sõnas. Järgides Ludwig Wittgensteini mõtet: Minu keele piirid tähendavad minu maailma piire; võime järeldada, et värvi nimetamine on otseselt seotud meie teadmistega selle teema kohta. Tänu meie intuitsioonile on võimalik tõlgendada mis tahes abstraktseid nähtusi. Teeme teoreetilise eelduse, et värvi pole olemas. Millegi siniseks või punaseks identifitseerimine on vaid konkreetse koodi küsimus, mida me kasutame üksteisega suhtlemiseks. Samas, kas me näeme samale objektile mõtiskledes absoluutselt sama asja? Kas me loeme sama koodi ühtemoodi?


Ekspressiivseid pintslitõmbeid ja erksaid värve tugevdab erutustunne. Läbivad struktuurid ja värvid loovad juurde pindasid ja optilisi illusioone. Graafika tegemine ühendab erinevaid aspekte, mis on minu jaoks väga olulised. Esiteks jäädvustab see iga kivi- või plastplaadile jäetud jälje ning võimaldab integreerida ka erinevaid vorme ja värve. See spetsiifiline tehnika annab mulle piiramatult väljendusvõimalusi. Minu kunstiline tegevus põhineb peamiselt ekspressiivsel “siin ja praegu” tegevusel. See nõuab intensiivset vaimset pingutust, nii „sellesse“ hetke „sisenemiseks“ kui ka iga varem kavandatud pintslitõmbe loomiseks. Graafika trükkimiseks kasutan traditsioonilisi võtteid ja tööriistu. Kasutan erinevaid tehnikaid (litograafiakivi, plast, vaskplaat). Maatriksile maalimiseks kasutan pintslit, mille tegin ise. Pintslitõmbed kannan otse plaadile ja trükin sealt otse monotüüpia tehnikas.


Rohkem infot


bottom of page