top of page

Johanna Mudist „Juhuste jumal II“

(06.04 - 30.04.2022)

Pärnu Linnagalerii Kunstnike Maja


Johanna Mudisti isikunäitus “Juhuste jumal II” toimub Pärnu Linnagalerii Kunstnike Majas (06.04-30.04.2022), olles edasiarendus 2021. mais toimunud samanimelisele näitusele Haapsalu Linnagaleriis.


Näitusele tulevatel maalidel on rõhk erinevatel inimkooslustel ja struktuuridel, mis on inimeste vaheliste suhete peegeldus. Erinevad osised suhestuvad üksteisega peaaegu paratamatult - nad põrkuvad, tõukuvad, survestavad, toetavad või hoopis sulanduvad ühtseks tervikuks, mõjutades seeläbi üksteist otseselt või kaudselt. Maalidel kujutatud korrapärased ja tugevad struktuurid koosnevad habrastest sidemetest, millest väljumine on sageli ilma tervikut mõjutamata võimatu.


Kujutatavate koosluste omavahelised suhted ja suhestused on pidevas liikumises ja muutumises. Vahel tundub, et mõned olukorrad on ennustatavad, teisalt võib olla situatsioone, mis on niivõrd juhuslikud, kuid omavad suurt rolli asjade edasise käigu suhtes. Mida juhuslikum tundub olukord, mis määravad elu etteaimamatutes suundades, seda rohkem see tõstatab küsimuse juhuse ja saatuse olemasolust ning omavahelistest jõujoontest.


Saatus paljastab end inimesele alles tahavaatepeeglis, rea pealtnäha juhuslike seikadena. Neist moodustuv sündmusterida, mis meid olevikku kannab, on ebareaalne, vähetõenäoline ning just oma hapruses ka ilus ja imeline. Kui jumal seostub tavaliselt ettemääratusega, suurema plaaniga, siis „Juhuste jumal” osutab väkeste osiste tähtsusele suuremas masinavärgis. Mingis mõttes on tegemist jumalikkuse dekonstrueerimisprotsessiga, selle tagasiviimisega algosakeste tasandile. Mis oli alguses? Eks ikka sõna, puudutus, juhuslik kohtumine.


Johanna Mudist (snd 1991) on Tallinnas elav ja töötav kunstnik. Ta on lõpetanud Tartu Kõrgema Kunstikooli maalingute (BA) 2014 ja Eesti Kunstiakadeemia (MA) 2017 maali osakonna. Ta on ennast erialaselt täiendanud õppides Soomes ja Poolas. Johanna Mudistile on omane suuremõõtmelised figuratiivseid õlimaalid ja miniatuurseid graafilised joonistused. Aastast 2018 on Johanna Mudist Eesti Maalikunstnike Liidu liige ja 2019 Eesti Kunstnike Liidu liige.


Näitust Toetab Eesti Kultuurkapital

Näituse avamist toetab Nanopruul Lisainfo:

Pärnu Linnagalerii Kunstnike Maja

Nikolai 27, Pärnu

T– R 11:00–17:00

L 11:00–14:00




bottom of page