top of page

Grupinäitus „Salaaed“

Reedel, 20. jaanuaril kell 18.00 avatakse Tartu Kunstimaja suures saalis Kadri Toomi, Külli Suitso, Kalli Kalde, Tuuli Puhveli ja Anne Rudanovski grupinäitus „Salaaed“. Näituse kuraator on Kalli Kalde.

Näitusel ootab vaatajat jalutuskäik salaaia seni sissetallamata radadel ja turvalisemal kultuurmaastikul.

Koroonaaja eraldatus juhatas meid hinge sisemaailma tundmatutesse labürintidesse. Ootamatud kohtumised salajase aia ristteedel toovad valgust tunnete ja instinktide haprasse, kuid samas jõulisse maailma, lasevad näha ootamatuid võimalusi ja seoseid. Mõned olevused on kultuurse valehäbi poolt pagendanud salaaia hämaramatesse soppidesse, kus nad ootusrikkalt elus püsivad.

Kuraator Kalli Kalde: “Tahtsin teha grupinäitust, sest viimastel aastatel on olnud palju isolatsiooni ja üksiolemist. Tundsin, et nüüd on aeg koostegemiseks, igatsen koostööst tekkivat inspiratsiooni ja sünergiat. Kõik näitusel osalevad kunstnikud tegelesid erinevatel ajahetkedel üksteisest sõltumatult sarnaste teemadega. Sisemine salaaed ongi põhjuseks, miks me kokku saime.”

Näitusel osalevad: Kadri Toom, Külli Suitso, Kalli Kalde, Tuuli Puhvel ja Anne Rudanovski.

Kadri Toom (s 1984) on lõpetanud bakalaureusekraadiga maalikunsti eriala Tartu Kõrgemas Kunstikoolis Pallas (2006) ja graafika magistriõpingud Eesti Kunstiakadeemias (2009). Pärast õpinguid on ta viibinud erinevates residentuurides, osalenud mitmetes rahvusvahelistes kunstiprojektides ja töötubades. Isiknäitusi on tal lisaks Eestile olnud Lätis, Soomes, Rootsis, Saksamaal, Šveitsis ja Tšehhis.

Külli Suitso (s 1974) lõpetas 1996. aastal Tartu Ülikooli maaliosakonna ja liitus samal aastal Kursi koolkonnaga. Aastatel 2001–2004 töötas Tartu Kõrgemas Kunstikoolis peale mida asus elama Taani, kus annab Århusi Kunstiakadeemias maalikursuseid.


Kalli Kalde (s 1967) on maalikunstnik ja graafik, kes on lõpetanud Tartu Kunstikooli kunstilise kujundamise eriala (1986), seejärel omandanud Tallinna Pedagoogilise Instituudi kunstiõpetuse ja tööõpetuse õpetaja kutse (1991) ning töötab alates 1991. a. Tartu Kunstikoolis joonistamise ja graafika õpetajana. Ta on Eesti Vabagraafikute Ühenduse ja Tartu Kunstnike Liidu liige.


Tuuli Puhvel (s 1966) on lõpetanud Tartu Kunstikooli kunstilise kujundamise eriala (1985) ja Tallinna Kunstiülikooli maali ja monumentaalmaali eriala (1993). Ta on Kõrgema Kunstikooli Pallas maaliosakonna õppejõud, Eesti Akvarellistide Ühenduse ja Tartu Kunstnike Liidu liige.

Anne Rudanovski (s 1964) on skulptor ja kunstiõppejõud, kes on hariduse omandanud Eesti Kunstiakadeemias (1984–1990). Ta on professor Kõrgema Kunstikooli Pallas skulptuuriosakonnas alates aastast 2014. Paberimuuseumi asutaja (2010) ja Eesti Origami Keskus SATORI asutaja (2020).

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.

Näitus jääb avatuks 19. veebruarini.

Lisainfo: Urmo Teekivi Tartu Kunstimaja produtsent Tel: +372 511 0883 E-post: produtsent@kunstimaja.ee

Tartu Kunstimaja Vanemuise 26, 51014 Tartu K–E 12.00–18.00 www.kunstimaja.ee www.facebook.com/kunstimaja


bottom of page