top of page

Erik Alalooga „Suvaliste naudingute aed“

Pärnu Linnagaleriis Raekojas Uus 4, Pärnu 01.09-30.09.2023

„Seesama aeg, mis nagu metronoom me turja tagus, saab ka vabastajaks, meid lõpuks tõstes krooni“- Taavi Eelmaa tundepuhang teosele „Suvaliste naudingute aed“.

Elame ajal, mil tehnoloogia kasutamine kunstis on suureses osas kantud tehnokultuuris domineerivast narratiivist, mis eeldab masinalt konkurentsieelise andmist oma kasutajale. Progressi teravik on suunatud suurema kvaliteedi, täpsuse ja automaatsuse suunas. Siinse installatsiooni autori positsioon otsib alternatiive tehnika abil toimivale olelusvõitlusele, kasutades teadlikult iseloodud ebakindlaid ning vigaseid masinaid, mis oma aktiivse rolli progressis on juba ammu täitnud. Suvalisuse eest hoolitseb autori leiutatud analoog-juhusegeneraator, milles iseennast errorisse ajav valgussensor juhib masinate käivitusmustreid.

Erik Alalooga on Tallinnas elav visuaalkunstnik, esitaja, lavastaja, helikunstnik, õpetaja ning kultuurikorraldaja. Ta on peamiselt tuntud analoogtehnoloogiliste lahenduste poolest oma kunstiteostes. Alates 2005. aastast on ta oma loomingulise fookuspunkti asetanud inimese ja masina vahelise füüsilise suhte uurimisele. Alustanud interaktiivsete mehhaaniliste objektide konstrueerimisega on ta liikunud keerukamate suhteskeemide suunas. Sündnud 1974. aastal Tallinnas on Erik Alalooga lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia skulptuuri eriala bakalaureuse ning interdistsiplinaarsete kunstide (IDK) eriala magistrikraadiga. 2018. aastal astus Eesti Muusika ja Teatriakadeemia teatrikunsti doktoriõppesse. Ajavahemikul 2006 – 2010 töötas EKA-s IDK õppetooli dotsendina ning 2010 – 2013 tegevuskunstide (TK) õppetooli juhatajana. Tema asutatud ja juhitud EKA TK õppetooli õppeprogramm keskendus erinevate postdramaatilise teatri nähtustega eksperimenteerimisele. Lisaks Eesti Kunstiakadeemiale on juhendanud kursuseid Tartu Kõrgemas Kunstikoolis, TÜ Viljandi Kultuuriakadeemias ning Põhja- ja Baltimaade kunstikoole ühendavas DAMA koostöövõrgustikus. Aastatel 2020 – 2023 töötas Alalooga EKA skulptuuri stuudio juhtajana. Hetkel koordineerib Vaskjala Loomeresidentuuri tegevust. 2023. aastal omistati talle Eesti Kultuurkapitali kujutava- ja rakenduskunsti sihtkapitali peapreemia.

Näitus jääb avatuks kuni 30. septembrini 2023.




bottom of page