top of page

Ene Raud-Mägi ja Kristel Maamägi „Metsikult kosutav eine“

HOP galerii

Tel: +372 646 2887

Gsm: +372 511 2350

Hobusepea 2, 10133 Tallinn

N–T 11.00–18.00


Alates 4. veebruarist on Hop galeriis avatud Ene Raud-Mägi ja Kristel Maamägi ühisnäitus „Metsikult kosutav eine“.

„Metsikult kosutav eine“ pakub muinasjutulist põgenemist sõbralikku ja lapsemeelsesse maailma, kutsudes ühise laua äärde suhtlema, naerma ja unistama. Mustikavarte ja sambla varjus on mõnus turvaline taas uute ja vanade sõpradega kohtuda. Põimunud mustikavarte vahelt tervitavad meid tuttavlikud lustakad karukesed. Igaüks isemoodi ja oma looga, mida pajatada. Lendleva kergusega hõljuvad võilille ebemed, mis justkui lennutavad unistusi kõrgustesse, kandes endas uue tärkava energia sümbolit. Mõtte pühadus peitub austuses toidu, elu ja oma kaaslaste vastu. Lapsele ei ole einestamine ainult söömine, vaid kogemuste ja emotsioonide vahetamise koht. Läbi ühiste lugude ja tegemiste on võimalik suunata väikese inimese suhtumist ellu, mille käigus juurduvad sotsiaalsed ja elulised oskused.

Avataval näitusel eksponeeritud keraamiliste nõude sari KOSU on suunatud väikelastele, kelle vanemad väärtustavad lapsega veedetud ühist aega. Lapse arengu seisukohalt vajab väikelaps ergonoomilisi nõusid, käe suurusele vastavat tassi ja söömist abistavat kaussi ning taldrikut. Ergonoomilise vormi väljatöötamisele pühendas Ene Raud-Mägi kõige rohkem aega, sest pidas seda kogu protsessi tähtsamaks osaks. Lisaks vormile otsis Raud-Mägi erinevaid lahendusi dekoorile, mis paneksid nõud lugusid jutustama. Kristel Maamägi graafika ja elav fantaasia sobivad ideaalselt kokku laste nõude olemusega. Seetõttu kohtuvad Ene Raud-Mägi disain ja Kristel Maamägi graafika nõudesarjas KOSU, kus on ühendatud autorite lapsekeskne maailmavaade.

Ene Raud-Mägi on keraamikadisainer kes oma loomingus on keskendunud portselanist tarbekeraamikale. Ta on omandanud Eesti Kunstiakadeemias keraamika magistrikraadi. Lisaks on õppinud vahetusüliõpilasena Soomes Aalto Ülikoolis keraamikat. Varasemalt on ta lõpetanud Tartu Kunstikooli kunstilise kujundamise eriala. Eesti Keraamikute ja Disainerite Liidu liikmena on Raud-Mägi pälvinud mitmeid auhindu, millede hulka kuuluvad eriauhind Eesti Disainimaja konkursilt „Laste Asi 2019“ ja Eesti Disainimaja konkursilt „Väike asi“. Tähtsamad koostööprojektid on Virgio Ceramics-i ja Tamma Design OÜ-ga. Viimastel aastatel on kunstnik tegelenud väikelaste nõudesarja KOSU arendamise ja tootmisega ARS Keraamikakeskuses.

Kristel Maamägi tegeleb teatri, illustratsiooni ja graafiliste novellide loomisega. Ta on õppinud Tartu Kunstikoolis kunstilist kujundamist, Eesti Kunstiakadeemias stsenograafiat ning täiendanud ennast Imatra Kunstikoolis Soomes ning Praha Näitekunsti Akadeemias Tšehhis. Maamägi on töötanud vabakutselise stsenograafi ja illustraatorina. Ta on teinud lavakujundusi Eestis, Tšehhis ja Soomes. On osalenud autorikoomiksi-, maali-, nuku- ja multimeedianäitustel Eestis ja mujal Euroopas. 2015 aastal tunnustati Kristelit koos Labürintteatriühendus G9-ga Eesti teatri aastaauhindadel Etenduskunstide ühisauhinnaga. 2019 aastal pälvis ta NUKU Teatri parima kunstniku kolleegipreemia.

Tänud: Stella Skulatšjova, Ingrid Allik, Kermo Mägi, lapsed Artur ja Sandra, Eesti Kunstiakadeemia, Saku Kultuurikeskus, Kadri Lehtonen.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.

Näitusi Hop galeriis toetavad Eesti Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital ja Liviko AS.

Seoses COVID-19 leviku kasvuga Eestis jätab Hop galerii aasta lõpuni ära kõik näituste avamised.



bottom of page