top of page

Elna Kaasiku isikunäitus „Triibukiri“


HOP galerii

Hobusepea 2, 10133 Tallinn

N–T 11.00–18.00

Alates 10. juulist saab Hop galeriis vaadata tekstiilikunstnik Elna Kaasiku isikunäitust „Triibukiri“.

Elna Kaasik eksponeerib avataval isikunäitusel teoseid „Kasekiri“ ja „Ajatriibud“. Põrandavaipade seeria „Kasekiri“ on töös olnud kümme aastat, iga vaip kordumatu materjalikoosluse ja triiburütmiga.

Ajatriibud kulgevad nagu loits Eestimaa teedel, kus kihutades maanteel või käänulistel metsaradadel näen puudesaludes, lepistikkudes ja põlismetsa rütmides  esiemade seelikutriibustikke. Päikeseenergia ja loodusvärvid muutuvad triibukirjadeks, millel on vägi. KIRI on laia tähendusega sõna, assotseerub sõnumile, teatele, kujundile, pildile, kaitsele...hingekiri, pühakiri. Tekstiils väljendab kiri tehnikat ja ka maagiat: koekiri, kindakiri, sukakiri, vikkelkiri, tanukiri, käisekiri, vöökiri, pitsikiri, vaibakiri, põimekiri, naastukiri, sõbakiri, atlaskiri, ripskiri, kalasabakiri, kirbukiri, kärbsekiri, hammaskiri, liblikakiri, lillkiri, vöötkiri, seelikukiri, triibuseelikukiri - TRIIBUKIRI.

E. Kaasik

Elna Kaasiku loomingulises ajaloos on juba mitu aastakümmet tööd kangastelgedel. Tema interjööri- ja autorikangastes on traditsioon leidnud rakenduse kaasaegsetes disainilahendustes. Oma loomingut määratledes otsib autor piire disaini, tarbekunsti, käsitööoskuse ja näitusesaali jõudnud kontseptuaalse tulemuse vahel.

Elna Kaasik on lõpetanud Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis tekstiili eriala 1983. aastal.

1989. aastast on ta Eesti Kunstnike Liidu ja Eesti Disainerite Liidu liige, aastast 1993 Tekstiilikunstnike Liidu liige. Kaasik on töötanud kangavabrikus „Keila“ ja Kunstikombinaadis ARS kudumisateljee kunstilise juhina 1988-1995.                                                             

1992. aastal asutas ta kunstnikufirma Elnadisain OÜ ja töötab 1995. aastast alates ateljees ARS-i majas.

Käesolev näitus on kunstniku 28. isikunäitus ja lisaks Eestis esitatule on tal näitused olnud Soomes, Rootsis, Taanis, Norras, Lätis ja Jaapanis. Elna Kaasikule on omistatud Aasta Tekstiilikunstniku tiitel (1999) ja ta on pälvinud Aasta Tekstiili preemia (2007) ning Kristjan Raua preemia (2000).

Näitus on avatud 4. augustini.

Näituse kujundus: Maali Roomet

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.

Näitusi Hop galeriis toetavad Eesti Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital ja Liviko AS.




bottom of page