top of page

Baltimaade kunstnike rühmanäitus „Tundemaastikud“

Vilniuses Arka galeriis avatakse 20. oktoobril kell 18 Baltimaade kunstnike rühmanäitus „Tundemaastikud“, kus osaleb 15 kunstnikku Eestist, Lätist ja Leedust, kuraator on Šelda Puķīte. Näitus toimub koostöös Kogo galerii ja Läti kultuuriorganisatsiooniga Wunder Kombinat. Näitus on avatud 17. detsembrini.


Kujutledes kaasaegse maailma maastikku, ilmuvad silme ette ehtpiibellikud pildid: muteeruvad ja pandeemiaks paisuvad katkud, linnu ja metsi endasse neelavad üleujutused ja tulekahjud, sõjast laastatud rahvad ja migratsioonilained, mis lõhestavad perekondi ning vallandavad territoriaalseid ja rahvuslikke vaidlusi. Laiemalt levima hakanud ühiskondlikud neuroosid loovad viljaka pinnase maagilisele mõtlemisele, mis küll avardab ja rikastab meie maailmapilti, ent võib sama hästi külvata ka pimedust ja hirmu.

Viimased aastad on olnud eriti seismilised ja lükanud liikuma meie seesmised tektoonilised laamad. See liikumine avaldub ühiskonna muutunud väärtustes ja viisis, kuidas poliitikud teevad otsuseid ning kultuurid loovad uusi või taasavastavad vanu mütoloogiaid. Nende geoloogiliste nihete keskel saavad üha olulisemaks kunstnikud, kelle tundlik meel muutusi jälgib ja endasse võtab. Kunstnikud toovad sellele näitusele nii maagilisi kui ka apokalüptilisi maastikke, mis meenutavad poliitilisi, kultuurilisi ja ökoloogilisi atlaseid, digitaalselt muudetud metaversumeid, isiklikke sugupuid ning sentimentaalsete mälestuskildude kogumeid.


Näitusel osalevad Eike Eplik (EE), Alexei Gordin (EE), Kristi Kongi (EE), Maija Kurševa (LV), Anna Mari Liivrand (EE), Aurelija Maknytė (LT), Laura Põld (EE) ja Lou Sheppard (CA), Monika Radžiūnaitė (LT), Krišs Salmanis (LV), Rūta Spelskytė (LT), Līga Spunde (LV), Diāna Tamane (LV/EE), Neringa Vasiliauskaitė (LT/DE), Kristina Õllek (EE). Pildidl: Laura Põld ja Lou Sheppard, „Mere pühkimine +. Suur tamm + Imelik maja“, 2023. Kaader videoteosest


Näitus avatakse Arka galeriis 20. oktoobril kell 18, galerii asub Vilniuses aadressil Aušros Vartų 7. Näitust saab külastada K–P kell 12.00–17.00 kuni 17. detsembrini.


Näituse valmimist toetavad Leedu Kultuurinõukogu, Leedu Kunstnike Liit, Eesti Kultuuriministeerium voorust „Eesti kultuur maailmas“, Eesti Kultuurkapital ja Läti Kultuurkapital.


Kuraator: Šelda Puķīte Produktsioon ja koordineerimine: Evelina Januškaitė, Stella Mõttus Kommunikatsioon: Karin Kahre, Kristlyn Liier, Deva Bartninkaitė Installatsioon: Marius Ladyga, Tomas Meleška, Artūras Meškauskas Graafiline disain: Aleksandra Samuļenkova, Lukas Stanionis Tõlge ja keeletoimetus: Refiner Translations


Arka galerii on Leedu Kunstnike Liidu galerii, mis on asutatud 1990. aastal.

Kogo galerii on kaasaegse kunsti galerii Tartus, mis keskendub eeskätt noorema põlvkonna kunstnikele. Täna esindab galerii kaheksat Baltimaade kunstnikku.

Wunder Kombinat on Riias tegutsev Läti kunsti uuriv ja tutvustav organisatsioon, mis hakkas 2022. aastal välja andma Läti kunsti aastaraamatut „WunderKombināts. Latvian Art Yearbook“.


Šelda Puķīte on Eestis elav Läti kuraator, kirjastaja ja uurija. Ta on õppinud kunstiajalugu Läti Kunstiakadeemias, kus ta omandas nii bakalaureuse- kui ka magistrikraadi. Puķīte on korraldanud mitu rahvusvahelist näituseprojekti ja kunstimessi, kureerinud haridusprogramme ning koostanud kunstifestivalide katalooge. Ta osaleb korrapäraselt rahvusvahelistel konverentsidel ja sümpoosionidel ning kirjutab arvustusi ja esseid Baltimaade väljaannetele. Ta on teinud koostööd Läti Rahvusliku Kunstimuuseumi, Läti Kaasaegse Kunsti Keskuse, Riia Fotograafiabiennaali, Tartu Kunstimaja ja Tartu Kunstimuuseumiga. Alates 2020. aastast töötab Puķīte Tartus Kogo galeriis rahvusvahelise projektijuhi ja näituste kuraatorina. Teiste kunstiprojektidega tegelemise kõrval asutas ta 2021. aastal koos teiste Läti kuraatorite ja kriitikutega kultuuriasutuse Wunder Kombinat, mis hakkas 2022. aastal välja andma Läti kunsti aastaraamatut „WunderKombināts. Latvian Art Yearbook“.






bottom of page