top of page

ARSi Hüpikmüük 2023

Kunst on kingitus. Ja selle leiab 9. detsembril ARSi hüpikmüügilt!


Laupäeval, 9. detsembril kell 11 kuni 17 toimub ARS Kunstilinnakus jõulueelne hüpikmüük. Legendaarse kunstikombinaadi tunnusürituseks kujunenud ettevõtmine toob tänavu publiku ette mitmekesise ja kõrgetasemelise valiku professionaalset kunsti ja disaini.


Kunstihuvilised saavad uudistada ja osta unikaalloomingut ning teoseid väiketiraazhidest, mille loojateks on nii ARSis tegutsevad kui valitud külaliskunstnikud. Hüpikmüügi alal ja avatud ustega ateljeedes osaleb tänavu üle 70 autori ja kaubamärgi. Lisaks leiab ARSi tarbekunstigaleriist ja showroomist teoseid veel enam kui 80 kunstnikult ja disainerilt.


Hüpikmüügi tõmbenumbriks on tavapäraselt keraamika – siit leiab tooteid nii lauale asetamiseks kui kuuse külge või kaela riputamiseks. Mõned näited: Külli Kõivu tarbe- ja dekoratiivvormid, Merike Halliku käsitsi vormitud portselanist ja kõrgkuumussavist tööd, Johanna Tamme ja Tiriaki keraamilised ehted, SUME lustakad tsirkuseteemalised lauanõud ja Triini Ceramics värvikirevad portselanist jõulukuulid. Raili Keiv toob välja oma eksperimentaalse disainkeraamika, skulptuursemaid vorme pakuvad Aigi Orav ja Kärt Seppel. Kohal on Eesti keraamikakunsti elavad klassikud Viive Väljaots, Helle Videvik ja Kersti Karu. Külalistele on avatud ka ARS Keraamikakeskuse uksed ning saadaval keskuses töötavate kunstnike looming.


Ehtekunsti rikkalikust valikust leiab näiteks Anneli Tammiku uhiuusi katsetusi ja populaarset klassikat, jaapanipärast hõngu toob Anni Kagovere oma unikaalsete mokumegane tehnikas ehetega. Agnes Veski kollektsioon on inspireeritud põhjamaisest loodusest, Kristiina Lauritsa poolvääriskividega kaunistatud ehted on aga loodud otse mullast ja rukkileivast. Traditsioonilisemat ehtekunsti esindavale autoriloomingule pakuvad kontrasti Kadi Veesaare minimalistlikud kõrva-ja rinnaehted. Klaasikunsti ilu jagavad Kai Kaljo, Sigrid Luitsalu ja Kersti Vaks sulatusklaasist ehete ja tarbevormidega.


Ootuspäraselt mitmekesine on hüpikmüügil tekstiilikunsti ja aksessuaaridisaini valik. Külmade ilmade ja kõrgete küttekulude vastu aitavad 100% kohalikust lambavillast Kapukad. Rõivabränd Tuub toob letile pidulikud dressipüksid, Androgear sooneutraalsed bokserid, Yommayo soojad kapuuts-vestid ning Karma Kimono isikupärased hõlstid. KOOSdisain pakub linasest kangast meeste kleite ja hommikumantleid, Ülle Saatmäe aga taimetrükitehnikas rõivaid ning sisustustekstiile. Kaasaegsesse kodusse on mõeldud ka Annike Laigo seeria- ja unikaallooming. Tekstiilisõpru ei jäta kindlasti üksõikseks ka Elna Kaasiku käsituft-tehnikas sallid, linikud ja disainvaibad. Moekunsti traditsioonilisemat ja naiselikumat poolt esindavad Piret Kuresaar ja Margit Salk. Mokoko, Mirgoods ja Waltin pakuvad kvaliteetseid nahast aksessuaare, sealhulgas kingikotti sobivaid pisiesemeid nagu võtmehoidjad, käe- ja kõrvaehted jms.


Loomulikult avaneb ARSi Hüpikmüügil ka meeleolukas ja mitmekesine pildimaailm – leidub nii maali, graafikat ja fotot kui eksperimentaalseid katsetusi: kohal on graafika.ee seltskond, keraamik Urmas Puhkan oma värvirõõmsate maalidega, koomiksikunstnik Joonas Sildre ja paljud teised. Oma loomingulisi saavutusi demonstreerivad Tallinna Tugikeskus Juks ja Tartu Kunstikooli Tallinna Ukraina õpperühm. Igapäevaelu aitavad lõbusalt ja lihtsalt organiseerida Liisi Elkeni praktilised ja minimalistlikud disainkalendrid.


Hüpikmüügi raames on avatud terve rida kunstnike ateljeesid ja töökodasid üle kogu maja. Näiteks saab Graafikakojas uudistada ja kaasa osta Eesti Vabagraafikute Ühenduse liikmete teoseid. Köitegaraazh IKIGI köidab maailma lugudega, mille peategelasteks on leidlikud ja jätkusuutlikud pabertooted. ARS Portselan müüb käsitsi maalitud portselani üksikesemetest serviiside ja suveniirideni välja. Maria-Kristiina Ulas toob oma loomingulisest laoruumist välja joonistused näituselt „Tallinnas, Kairos, Pariisis“.


Hüpikmüügil pakuvad oma teoseid ja tooteid järgmised kunstnikud, disainerid ja loovettevõtted: Agnes Veski Jewelry, Aigi Orav (Asuurkeraamika), Aino Saan, androgear, Animakool, ANISA KUNST (Aleksandra Ianchenko), ARS Portselan, Anneli Tammik EHTED, Anni Kagovere Metalwork, Annike Laigo, B'MOR STUDIO (Anna Chirkova), Egle Silko Jewelry, Elna Kaasik, Emma-Elfriide kübarad, Ene Raud-Mägi, Eve Viidalepp, Galerii-G, graafika.ee, IKIGI@köitegaraaž, Illustrations STUDIO, johannatammceramics, Joonas Sildre, Julia Valtanen, Kadi Veesaar Jewellery, Kai Kaljo, Kapukad, Karin Kalman, Karma Kimono, Kärt Seppel ja Helle Videvik, Keesi Kapsta, Kelli Valk, Kersti Karu, Kersti Vaks, Kristiina Laurits, KOOSdisain, Kristel Kärdi (KärdikDisain), Kristian Saks, Krõõt Kukkur Illustrations, Külli Kõiv, Liisi Elken, LUIK keraamika, Maret Olvet Art, Margit Salk, Mari-Leen Kiipli, Maria-Kristiina Ulas, Mariana Laan / Nüüd, Marit Leevik, Merike Hallik, Merle Randmäe, MIRGOODS, Mokoko, PIRET KURESAAR, Rita Rebaine Ceramics, Sally Stuudio, Sigrid Luitsalu, Stuudio Raili Keiv, SUME, Tallinna Tugikeskus Juks, Tartu Kunstikooli Tallinna Ukraina õpperühm, Tiina Kaljuste Kaasaegse Keraamika Stuudio, Tiriak, Tõnu Noorits, Triini Ceramics, TUUB, Ülle Saatmäe, Urmas Puhkan, Valge Vabrik – Evelin Varik, VETKA, Viive Väljaots, WALTIN, Yommayo.


ARS on Eestis ja laiemaltki tuntud kvaliteetse tarbekunsti kaubamärgina aastast 1975. Tänane ARS on arenev kunstilinnak, kus tegutseb üle 100 kunstniku, disaineri ja loovettevõtte.


INFO KÜLASTAJALE

Hüpikmüük toimub ARSi peahoone (Pärnu mnt 154) 1. korrusel (Projektiruum, Galerii 125, Stuudio 53 ja 98, ARS Keraamikakeskus jt) ning majaliste ateljeedes ja töökodades. Avatud on ka ARSi tarbekunstigalerii ja showroom. Külastajate sissepääs nii hoovilt (korstna kõrvalt) kui linnapoolsest peauksest. Parkimine hoovil hüpikmüügi külastajale 2 h tasuta. Ühistransport: bussi- ja trammipeatus Kalev, rongipeatus Tondi.


Lisainfo:




bottom of page