top of page

ARS Showroom #049: Marko Mäetamm "Ego Disco"

ARS Showroomi galerii 4.–28.04.2023 (E–R 12–18)

Näitusetöödeks olevad 10 paberil akrüülmaali, üks graniitobjekt ning üks neoontekst on inspireeritud käesolevast ajast, mil vohab egokultus ning valitseb arusaam, et need, kes ei ole meiega sama meelt ning ei jaga meiega samu väärtusnorme, on meie vastu või siis pole nad üldse tähelepanu väärt. See nähtus on kurioossel kombel ühtviisi täheldatav nii poliitikas kui kultuuris ning on kõikvõimalike meediavormide poolt külluslikult toidetud. Näitus võtab selle kõige suhtes kriitilise hoiaku.

Näituse toimumist toetab Eesti Kultuurkapital.

---

Marko Mäetamme teame juba 1990ndate alguses popilikult värvika ja lihtsustatud, ent märgiliste kujundite maailma kaudu, kui ameerikalik tarbijakultuur ja selle tarbijalik kultus imbus kummalise ilminguna nõukogude realismi veergudele. Mäetamm võttis selle nähtuse suhtes kunstipüünel oma ausa positsiooni. Avameelselt ja veenvalt liikus ta läbi aja ja selle ilmingute koos oma kunstiga isepäiselt kuni tänaseni. Marko Mäetamm on erksalt nii üksikut kui üldist tajuva pulsitunnetusega autor.

Kuid ka psühholoogilised tagamaad on Mäetamme isikupärase kunstikeelega tööde sisendiks olnud lähemalt vaadates alati, keskendudes kohati šokeeriva otsekohesusega inimeseks olemise iseärasustele. Ironiseerides peenelt tema jaoks täiesti ebavajalikku ja arusaamatut pärispõhjuste varjamist elus - mänge, mille näiline olemus on üks, aga tegelikkus teine. Mäetamm esineb maailma palgeid paljastava kunstniku kohati huligaanseski rollis, maalides provokatiivselt piinlikult isiklikku ja intiimset.

Piia Ausman



bottom of page